20 september 2009

Bättre bilder med Iphone - 6 tips



Många blir besvikna på att den inbyggda kameran i Apples Iphone 3GS inte riktigt håller måttet, men här kommer några tips som hjälper dig att ta bättre bilder när du fotograferar med Iphone.

1. Tänk på att hålla linsen ren, använd endast en putsduk avsedd för optikrengöring.

2. Alla kameror blir lurade av ljusa eller mörka delar av bilden. Om du t.ex. vill fotografera en person mot ett ljust fönster, så kan du klicka på personen på skärmen, så undviker du att personen blir alldeles mörk i ansiktet. Det här knepet fungerar även på andra motiv, klicka på något ljust så blir bilden mörkare, och tvärtom.

3. Undvik onödiga detaljer i kanterna eller bakom en person. Gå lite närmre för att slippa få med en dörrkarm eller papperskorg på sidan av bilden.

4. Ladda ner program som ger dig bättre bilder. Camera Genius kostar bara 7kr och hjälper dig att ta bilden när kameran skakar som minst för att undvika rörelseoskärpa i mörka miljöer. Den hjälper dig också när du vill ta självporträtt, genom att du kan klicka var som helst på skärmen för att ta bilden. För att förbättra bilden efter tagningen kan du ladda ner Mill Colour, HDRforFree eller betalprogrammet PhotoGene (helt klart värt 22kr).

5. Undvik starkt solljus som ger hårda skuggor (om du inte vill framhäva struktur i byggnader eller fotografera blommor och lövverk i motljus). Vår egen hjärna är bra på att jämna ut verkligheten, så att vi itne lägger märke till hårda skuggor i till exempel ett ansikte, men i kameran syns det tyvärr extra tydligt. Mulet väder är alltid bra fotoväder.

6. Undvik att alltid fotografera med huvudmotivet i mitten. Luta kameran eller placera huvudmotivet lite på sidan av mitten. Gå gärna närmre när du fotograferar personer, halvkropp är oftast snyggare än helkropp. Glöm inte att klicka på huvudmotivet så att din Iphone fokuserar och exponerar efter rätt motiv, och ta flera bilder på samma motiv, så undviker du personer som blundar, skakningsoskärpa och får fler varianter att välja den bästa bilden från senare.
Bookmark and Share

Tipsa om detta inlägg på: facebook

Besök gärna mina hemsidor, stockholmsfotografen.se och photoboy.se för att se fler av mina bilder. Maila på info@stockholmsfotografen.se för frågor eller bokning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar